Martin Hestermans van Foto Total: “Wij geven graag aandacht aan verscheidenheid”

In de aanloop naar de fotoshow van Foto Total sprak ik vorige week met voorzitter Martin Hestermans. Hieronder lees je het verhaal dat ik schreef voor I love Hasselt. Een extraatje hierin zijn de drie prachtige foto’s van enkele leden van deze fotoclub, waaronder eentje van mijn echtgenoot Stefaan (Stef) Jossart. 🙂

Lieve vrienden, op 28 september vinden jullie mij op de vernissage van de jaarlijkse fotoshow van Foto Total. Niet als deelnemer maar wel als bezoeker. In de aanloop naar deze tentoonstelling sprak ik met voorzitter Martin Hestermans, een man met enkele uitgesproken passies, waaronder ook fotografie. Ik had Martin al eerder ontmoet maar dit was ons eerste echte gesprek.

Enkele leden van Foto Total op een rij. Willy Geets, Joseph Coelmont, Marijke Demuynck, Dominique Verjans, Marc Vandebroek, Jörg-Werner Palm, Nik Janssen en Martin Hestermans. — Foto: Stefaan Jossart


Van prachtig werk van anderen naar eigen foto’s

Plaats van afspraak: thuis bij Martin. Niets doet vermoeden als ik aanbel, dat ik aan de andere kant van de voordeur stomverbaasd zal staan. Hier woont een man met een bijzondere kijk op de wereld. Met een goed oog voor kleuren, mooi design en gedurfde combinaties. En het meest fascinerend van alles vind ik zijn doos vol glazen ogen.

Martin had vroeger niets met foto’s. Hij studeerde architectuur en binnen zijn opleiding kwam fotografie zijdelings aan bod maar dat ging aan hem voorbij. Pas veel later kreeg hij oog voor foto’s en startte hij zelf met fotografie. “Begin jaren ’90 ging ik regelmatig op reis met een maat. We gingen naar Griekenland, Turkije, de Verenigde Staten, enzovoort”, vertelt Martin. “Mijn maat maakte altijd foto’s en daar waren altijd heel mooie dingen bij. En zo is mijn interesse voor fotografie ontstaan.”

En dan was er nog die tentoonstelling van de plaatselijke fotoclub in Tongeren, in 1994. “Op een dag liep ik er binnen en daar hingen allemaal prachtige werken”, herinnert Martin zich. “Iemand die daar permanentie deed die dag, zei: ‘Ha Martin, hebt gij interesse? Dan moet ge bij de club komen!’” Martin nam zijn advies ter harte en sloot zich aan. En dat deed ook zijn reisgenoot. Twee jaar later was Martin voorzitter van de club, zijn maat ondervoorzitter.

Een nieuwe fotoclub in Hasselt

In 2004, Martin woont ondertussen in Hasselt, richt hij samen met zes anderen Foto Total op. En het gaat goed met de club want op vrij korte tijd stijgt het ledenaantal. Tegen 2010 telt de club een twintigtal leden, zowel Hasselaren als mensen van buiten de stad.

De leden stellen voor de eerste keer tentoon in 2007, in het cultureel centrum van Maaseik. Pas na de toetreding tot de Socio-culturele Raad in Hasselt, verplaatsen ze hun tentoonstellingen naar zaal ‘Onder de Toren’ in de Thonissenlaan.

Foto: Dominique Verjans


Diversiteit staat voorop

Martin licht graag toe wat hen onderscheidt van andere fotoclubs. “Wat bij ons bijzonder is, is dat wij juist aandacht geven aan verscheidenheid. Verschillende formaten, verschillende kaders rond de foto’s en dergelijke. Omdat wij ervan uitgaan dat wat iemand maakt een bepaald karakter heeft en dat hij dat het best laat zien op een formaat dat hij zelf kiest.”

Die diversiteit in de club vertaalt zich ook naar leeftijden toe (het oudste lid is 98 jaar), naar beroepen en karakters. En ze komt terug in de naam Foto Total. “Want alles kan bij ons”, zegt Martin al lachend.

Foto: Patrick Vandebroek


Fotografie kan mensen verenigen

Het motto van de club is sinds de start “Fotograferende vrienden, bevriende fotografen”. Want een fotoclub is niet alleen een club van fotografen maar ook van mensen die op één of andere manier een beetje familie zijn van mekaar.

“Dat is het fijne aan fotografie: het kan mensen verenigen. Onze leden zijn heel verschillend, ze maken verschillende foto’s en toch is het een fijne groep van mensen die elkaar waarderen”, zegt Martin. “En een club is er ook om van elkaar te leren. We bekijken elkaars foto’s en geven tips om te verbeteren. Maar we zijn nooit hard voor elkaar. Het is ontspanning en dat moet het ook blijven. Mensen moeten met plezier naar de club komen.”

Foto: Stefaan Jossart


Plannen voor nu en later

Over plannen voor de toekomst kan Martin kort zijn. “We hebben geen bijzondere plannen. Het mag blijven lopen zoals het nu loopt. En verder laten we ons verrassen. We hebben niet het doel om over vijf jaar in het Louvre te staan bijvoorbeeld”, lacht Martin. “Daarvoor zijn we trouwens te weinig kunstenaar. We zijn maar amateurs.”

Dat amateurs ook prachtige werken kunnen brengen, laat Foto Total graag zien tijdens de fotoshow. Veertien van de twintig leden stellen hierop tentoon met afdrukken van hun foto’s. Een doorlopende videoprojectie toont nog meer mooie beelden. En er is ook de fotospecial ‘Lahn-Dill-Bergland’, gemaakt door enkele leden naar aanleiding van hun foto-uitstap in deze Duitse regio.

Na de fotoshow van vorig jaar sloot mijn echtgenoot zich aan bij de club. Ik weet dus al welke foto’s hij zal tonen en ik ben heel benieuwd naar waar de anderen dit jaar mee uitpakken. Ik wens iedereen veel belangstelling en positieve reacties toe en dat de club nog vele, vele jaren mensen mag verenigen en enthousiasmeren.

Lieve vrienden, de feestelijke opening van deze fotoshow vindt plaats op 28 september om 20 uur, in zaal ‘Onder de Toren’, Thonissenlaan 15. Voor de muzikale omlijsting zorgt de Hasseltse pianist-componist David Demuynck. Jullie kunnen deze expositie ook bezoeken op 29 en 30 september en op 6 en 7 oktober, telkens van 13u30 tot 18u00. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Uitnodiging fotoshow van Foto Total in Hasselt