Ken je dat, dat je naar omhoog staart en er mensen naast je komen staan omdat ook zij datgene willen ontdekken waar jij naar kijkt?
Het overkwam me eerder dit jaar in het arboretum van Bokrijk. Ik probeerde er een goudhaantje te volgen dat heen en weer hupte in een flink uit de kluiten gewassen struik.
Mussen en andere vogels
Terwijl ik dat vogeltje probeerde te volgen met mijn ogen, kwamen er een man en vrouw met hond naast me staan.
“Daar zit een goudhaantje”, wees ik. “Dat is een heel klein vogeltje dat op een bolletje lijkt, en op de kop heeft het een opvallende gele streep. ‘t Is heel herkenbaar.”
“Ah, een kenner!” zei de man.
“Ik ben geen expert, maar weet wel veel van vogels”, was mijn reactie.
“Voor mij zijn het allemaal mussen, mevrouw”, zei de vrouw nog toen ze verder wandelden.
De bewering van de man dat ik een kenner was, en mijn reactie daarop, hielden mij een tijdje bezig.
Vogels fascineren me, net als vele andere schepsels der natuur. Ik leer er graag over bij en daarom weet ik er ook veel van. Zo kan ik bijvoorbeeld de courante tuinvogels herkennen, ook aan hun vliegpatroon en zang. Ik herken de lach van de groene specht van ver en ik kan verschillende soorten reigers onderscheiden.
Ik weet best wel veel over vogels, als ik er zo over nadenk,. Maar ik ken mensen die roofvogels kunnen onderscheiden aan hun silhouet, zelfs als die vogels hoog boven hen in de lucht cirkelen. Mensen die uitblinken in hun kennis over uilen, en mensen die meer dan tien watervogels herkennen aan hun roep. Veel bewondering heb ik daarvoor, want dat kan ik dan weer niet.

Expert, of kenner?
Wanneer ben je een expert? En wanneer besluit je om die titel te claimen?
Een expert is naar mijn gevoel iemand die uitblinkt in kennis over en ervaring met een bepaald onderwerp of thema en die op bijna elke vraag daarover het juiste antwoord weet. Mij is ooit ook verteld: Iemand die meer dan 10.000 uur ervaring heeft in iets, is een expert.
Gevoelsmatig staat een expert bij mij boven een kenner, maar louter taalkundig mogen de woorden kenner en expert door elkaar gebruikt worden, want het zijn synoniemen. Andere synoniemen zijn onder meer: connaisseur (klinkt chic!), specialist, deskundige, meester, professional en autoriteit.
Ik heb een eerder brede dan diepgaande kennis. Ik ben leergierig en weet heel veel over onderwerpen die me boeien, maar lang niet alles.
Een taalexpert of schrijfexpert, zal ik mezelf ooit zo noemen? Ik denk het niet.
Ook vanuit de wetenschap: Hoe meer ik weet, hoe meer ik besef dat ik nog heel veel níet weet. 😉
Ik noem mezelf graag een enthousiaste en trotse kenner die met veel plezier nieuwe kennis verwerft vanuit nieuwsgierigheid en verwondering. Over taal en de (menselijke) natuur.
Hoe is dit voor jou?
Waarin ben jij een expert?
En wanneer mag je die titel claimen volgens jou?
—
Een goudhaan(tje) weegt evenveel als een suikerklontje, las ik op de website van Onze Natuur. Eentje om te onthouden, denk ik dan. Ik vind er nog wel een plekje voor in de databank in mijn hoofd. 😉
Het arboretum in Bokrijk bezoeken? Zeker doen als je in de buurt bent! Neem er je tijd voor, want er valt heel veel te ontdekken.