Moonshot Thinking @TEDxUHasselt

Zaterdag 24 maart 2018, een memorabele dag voor mij, want ik mocht mijn ticket van TEDxUHasselt verzilveren. Voor het tweede jaar op rij had ik zo’n ticket in de wacht kunnen slepen en zij die mij goed kennen weten dat ik daar heel opgetogen over was.

Zo’n evenement als dit laat me nooit onberoerd. Al die sprekers die met zoveel overtuiging, zoveel goesting, ambitie en hoop spreken, dat doet iets met me. Dit jaar was het thema ‘Moonshot thinking’.

Voor deze gelegenheid was het auditorium van UHasselt sfeervol aangekleed met verlichte, kleurrijke bollen; een impressie van ons zonnestelsel. Op het podium zestien sprekers voor wie Moonshot Thinking een way of life geworden was.
Zoeken, experimenteren en streven naar innovaties die het leven van velen kunnen verbeteren. Streven naar persoonlijke groei ook, naar het realiseren van hun doelen. Tel daarbij een begeesterende moderator (Gijs Hillman), een betoverende mentalist (Piet Custers Entertainment) en een jonge harpiste (Lise Cardinaels) die vol overgave speelde en waarnaar het publiek vol bewondering luisterde tot aan de laatste noot.

TEDxUHasselt staat niet alleen voor luisteren en geïnspireerd worden (zo geïnspireerd dat je na enkele sprekers al wilt opspringen en in actie wilt schieten omdat het je zoveel goesting geeft om met al die energie en inzichten aan de slag te gaan) maar ook voor ontmoeten en connectie. Connectie met de sprekers, de andere deelnemers, oude bekenden, nieuwe gezichten, vrienden van vrienden, studenten (waaronder de Russische Marina die naast me zat in de workshop Coderdojo).


In het halfduister van het auditorium slaagde ik er toch in om nu en dan quotes neer te schrijven in een minuscuul oud agendaatje dat ik als notablokje gebruik. Vooral tijdens de TED talks van Wim Smets en Karolien Notebaert schreef ik veel neer. Misschien kan het ook jou inspireren.

Wim Smets

Bergbeklimmer Wim Smets maakte veel indruk op me met zijn ‘The only way is up’. Niet alleen vertelde hij over de bergen die hij beklommen had maar hij wijdde ons ook in over de inzichten die hij verworven had en die hem hielpen om beter met uitdagingen om te gaan. Hieronder lees je wat ik zoal noteerde, weliswaar in het Engels.

Learn about your weaknesses en turn them into strengths.
Opportunities push you forward, fears hold you back.
Step out of your comfort zone. You will make mistakes.
1. Make mistakes
2. Admit your mistakes
3. Do something else and improve next time.
Focus on what you can change: the next 3 steps.
Be proactive of problems coming your way.
Minimize risks and deal with them.
Learn, fail, work hard and focus.
LIVE ON THE EDGE. If you’re not living on the edge, you take in too much space.
Climb your Everest.
Mountaineering is not about being on the summit, it’s about the way to the summit.


Karolien Notebaert

‘Hack your own brain’, een titel die me intrigeerde. Deze dame legde ons tot in detail uit hoe het default mode network en het direct experience network in ons brein functioneren.
Dat eerste is het aapje in je hoofd dat je zegt om dit te doen, dat te laten. Hoe meer aandacht je daaraan besteedt, hoe meer je amygdala geactiveerd wordt. Het andere netwerk staat voor je zintuigen. Wil je het aapje wat vaker de mond snoeren, dan moet je het andere netwerk activeren door je te focussen op wat je voelt, ziet, hoort, ruikt, proeft. Het ene netwerk sluit het andere uit dus focus je op je zintuigen dan hack je je brein, rem je de stroom aan gedachten af en word je rustiger en meer gefocust.

De manier bij uitstek is mindfulness meditation. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze vorm van meditatie de sleutel is naar hoge prestaties. Je creativiteit vaart er ook wel bij. Ik pas deze techniek telkens toe als ik er behoefte aan heb en tijd heb om er bij stil te staan. En ik kan je wel vertellen dat het helpt. Al blijft het nog moeilijk om de focus te behouden. Maar oefening baart kunst. 🙂


De afsluitende receptie om 17u30 liet ik aan mij voorbij gaan. Ik begaf me naar huis, vol van dat wat ik die dag gezien, gehoord en ervaren had, en ik was moe. Te moe om van theorie naar praktijk te gaan. Alles moest even bezinken. Actie ondernemen, dat was voor later.

TEDxUHasselt 2017 was groots. Editie 2018 vond ik nog beter, verrijkender, evenwichtiger ook.
Schitterend werk, geleverd door lead organisers Yannick, Dimitri en Noah en hun twaalf medeorganisatoren. Dikke pluim voor deze studenten.

Dit is de after movie. Op de 54e seconde kom ik zelf ook heel even in beeld.