Speuren naar synoniemen

Herken je dat, dat je je kan verliezen in het vinden van net dat ene woord in die ene zin? Dat woord dat het best uitdrukt wat jij schrijven wil?
Of dat je neigt om in herhaling te vallen in je tekst terwijl je liever meer variatie wil in je woordgebruik? En dat je dan net niet vindt wat je zoekt?

Gelukkig is er een oplossing.

Quote van Georges Carlin

Voorbij de herhalingen en clichés

Stijlfiguren, ik hou ervan. Metaforen, vergelijkingen, woordspelingen, hyperbolen en meer.

Ik hou ook van herhalingen.
Wil ik iets benadrukken of opsommen, dan komen die herhalingen van woorden of zinsdelen goed van pas. Ze komen vloeiend uit mijn pen of mijn vingers. Ik sta er dus nooit al te veel bij stil.
Maar dan zijn er van die momenten waarop ik al die herhalingen maar niks vind, waarop ik (kijk daar doe ik het weer!) op zoek ga naar een andere formulering, een ander woord dat beter past in de zin of zorgt voor een vlotter ritme van mijn tekst.

Nog zo’n heikel punt: clichés. Zo betrapte ik er mij deze ochtend op dat ik iets ‘in stijl’ wou afronden op papier. Iets afronden of afsluiten in stijl, je leest en hoort het overal. En soms wil je wel iets anders. Iets dat even stijlvol is maar dat wel het patroon doorbreekt. ‘Elegant’ of ‘gracieus’ bijvoorbeeld.

Synoniemen kunnen een oplossing bieden, bij herhalingen en evengoed bij clichés.


In je speurtocht naar synoniemen kan je twee dingen doen

Je steekt je licht op op synoniemen.net

Dat is een website die ik regelmatig bezoek. Ik kan er soms helemaal in opgaan en synoniemen blijven zoeken en blijven ontdekken totdat ik het perfecte woord gevonden heb. Dat heb je als je iets met woorden hebt. 🙂

‘Ervaring’ is het woord met de meeste zoekopdrachten vorige maand, lees ik op de startpagina.
Ik denk dan aan personeelsadvertenties waarin het bijna obligate ‘ervaring’ recent vervangen werd door ‘bekwaamheid’ of misschien wel door het mooie woord ‘experiëntie’.
En aan al wie net als ik in juni op reis ging en de vele ‘ervaringen’ in zijn reisverhalen vertaalde naar ‘lotgevallen’ of ‘impressies’.

Tip: waak erover dat je synoniem een waardige vervanger is naar gewicht en gevoel. En dat dat nieuwe woord het ritme van je zin niet afremt. Lees de zin luidop voor om je daarvan te vergewissen.

En nog eentje, voor de beelddenkers: Synoniemen.net biedt je ook een kleurrijke, grafische weergave van de woordverbanden aan.

Optie 2: je legt je tekst voor aan mij

In jouw zoektocht naar het juiste woord of de juiste zin, bied ik graag een helpende hand als tekstschrijver.