Vijf boeken voor wie van wandelen houdt

Vandaag is het Wereldboekendag, een feestdag voor boekenwurmen en -draken. Een dag ter bevordering van het lezen ook.

Mij heeft niemand er ooit van moeten overtuigen om boeken te lezen. Zelfs voor ik op mijn zevende die felbegeerde bibliotheekkaart kreeg, las ik al alles wat los en vast hing. Zoals de kleine lettertjes op de fles afwasmiddel (Per heette dat toen nog) en de ingrediënten op de doos ontbijtgranen. Ik weet van andere leeslustigen die in de jaren 70 opgroeiden, dat ik lang niet de enige was die dat deed.
Maar dat verhaal is voor een andere keer want vandaag krijg je van mij vijf titels.


1. The unlikely pilgrimage of Harold Fry – Rachel Joyce

Fictie. Nederlandse vertaling: ‘De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry‘.

Harold Fry slijt zijn dagen als gepensioneerde in het Britse Kingsbridge, aan de zijde van zijn vrouw Maureen. Hij wordt gekweld door gevoelens van schuld en spijt.

Een brief van voormalig collega Queenie gooit Harolds leven overhoop. Zonder enige voorbereiding vertrekt hij op een reis van duizend kilometer, te voet en met één doel voor ogen: Queenie redden.

Waarom zou je dit boek lezen?

Omdat het je goesting geeft om in het spoor van Harold te gaan reizen.
Alle lof voor Rachel Joyce want ze heeft veel oog voor detail en sfeer. En ze trekt de lezer helemaal mee in Harolds verhaal en in de landschappen waar hij doorreist.  

Na dit debuut schreef Rachel Joyce ‘Perfect’, een hartverwarmend verhaal dat ik af en toe herlees.


2. Wild – Cheryl Strayed

Wild is het onwaarschijnlijke relaas van de voettocht die twintiger Cheryl Strayed maakte om haar leven nieuwe richting te geven. Ze bewandelde 1700 km van de Pacific Crest Trail in West-Amerika.

Haar verhaal is rechtdoorzee, hard vaak. Maar er is ook veel ruimte voor het louterende van het onderweg-zijn, voor mooie ontmoetingen en kleine overwinningen.

Het boek is niet nieuw, ondertussen werd het ook verfilmd, maar ik neem het toch op in deze lijst voor al wie het nog niet las.

Waarom zou je dit boek lezen?

Omdat Cheryls verhaal je niet loslaat eens je gestart ben met lezen.
Zou jij het durven, een dergelijke zware tocht alleen ondernemen?


3. Het Zoutpad – Raynor Winn

Dit debuut van Brits auteur Raynor Winn kreeg veel lof in de internationale pers, en terecht.
Het Zoutpad is het prachtige verslag van een voettocht langs het eeuwenoude South West Coast Path in Engeland. Met veel liefde voor de natuur en het land beschrijft Raynor Winn deze lange reis die haar en haar zieke echtgenoot Moth nieuwe kracht gaf.

Waarom zou je dit boek lezen?

Omdat het je meeneemt over prachtige pieken en dalen, in een ruig kustlandschap. Omdat het toont hoe transformerend wandelen kan zijn en hoe een mens soms niet veel nodig heeft om te leven.

Ik las ook het vervolg: ‘De wilde stilte’. Ook daarin onderneemt het echtpaar een zware voettocht, dit keer in Ijsland. De focus in dit boek ligt meer op het verleden van de auteur dan op de tocht. Daarom kan het mij minder bekoren.


4. Weg naar Compostela – Arnout Hauben

Voor het programma ‘Man bijt hond’ trok reportagemaker Arnout Hauben in honderd dagen van Schaarbeek naar Santiago de Compostela.
Ik herinner mij nog de korte reportages die ik indertijd zag op tv. Nadien las ik ook het boek en dat deed ik enkele maanden geleden opnieuw.

Waarom zou je dit boek lezen?

 Omdat het vol verhalen staat van mensen zoals ook jij er onderweg kunt ontmoeten. Die ontmoetingen maken een (pelgrims)tocht nog memorabeler.

Voor wie ‘Weg naar Compostela’ nog eens, heel in het kort, wil (her)beleven,is er dit filmpje.


5. De kracht van wandelen – Wim Huijser

Als je veel liever wandelt dan leest, dan is er dit boek van schrijver-publicist Wim Huijser. Het staat vol mooie beelden, quotes en korte verhalen die allemaal gelinkt zijn aan het wandelen.

Waarom zou je dit boek lezen?

Dit is zo’n boek waar je af en toe door wilt bladeren omdat het inspireert en je goesting geeft om zelf vaker op pad te gaan.

Deze Leestips zijn mijn manier om het lezen te bevorderen. 😉
Meer Leestips ontdek je in de gelijknamige categorie in mijn blog.