Storytelling voor I Love Hasselt: in gesprek met Jean A.V. Loos

Jean A.V. Loos van Four Design: “Ik wil een leuke zaak hebben, iets dat ik graag doe en waar ik achter sta”

Dit verhaal werd op 29 mei 2019 gepubliceerd in het online magazine van I Love Hasselt.

Jean A.V. Loos.
Foto: Thomas Valkeners.

Dag lieve vrienden, kennen jullie iets van Deens design? Eerder deze maand had ik een gesprek met Jean A.V. Loos waarin ik werd ingewijd in de wereld van Deense ontwerpers en hun creaties. Jean is de goedlachse zaakvoerder van DANclassics en agent van Four Design®. Midden mei 2018 opende hij een geheel nieuwe showroom van Four Design in Hasselt, aan de Thonissenlaan 18. Op 20 mei was de rust na de viering van het eerste jubileum weergekeerd. Dat gaf Jean, een begenadigd verteller, wat tijd om zijn verhaal met mij, en met jullie, te delen.

Meubilair in de Hasseltse showroom van Four Design.
Foto: Thomas Valkeners.

Een leven tussen de meubels

‘Houtkrullen in de wieg’, dat staat er te lezen in de bio van Jean A.V. Loos op zijn website. Dat kleine stukje tekst intrigeerde me wel. Kreeg hij de liefde voor meubels mee met de paplepel? “Ja”, bevestigt Jean. “Mijn vader was schrijnwerker en mijn moeder had de meubelzaak. Ik groeide letterlijk op in het atelier, tussen de houtkrullen.” Als kind was Jean al gefascineerd door het creëren van voorwerpen en de upcycling van afvalhout. “Mijn ouders moesten me met de auto naar school brengen omdat ik anders niet ging”, herinnert Jean zich. “Ik was veel liever thuis want dát was mijn leven.”

In de Hasseltse showroom van Four Design.
Foto: Thomas Valkeners.

De keuze voor een studie in Binnenhuisarchitectuur was al vlug gemaakt. Jean mocht zijn vaders zaak overnemen maar besloot na zijn studies en verplichte legerdienst op zoek te gaan naar een job. Die vond hij al vlug, bij Frans Van Dueren, een interieurcentrum in Heusden-Zolder. Het was een heel goede leerschool voor Jean. “Daarna startte ik in het onderwijs. Ik gaf technisch tekenen in de meubelmakerij en andere technische vakken. Maar na een jaar wist ik dat het onderwijs alleen mij geen voldoening gaf. Het jaar nadien besloot ik om als zelfstandige te beginnen.”

We schrijven begin jaren ’80. Jean ontdekt dat er in België maar weinig aanbod is in Deense meubels, richt DANclassics op en opent een kleine showroom in de zaak van zijn ouders. “Ik moest geen grote zaak hebben. Ik wil een leuke zaak hebben, iets dat ik graag doe en waar ik achter sta”, zegt Jean beslist.

In de Hasseltse showroom van Four Design
Foto: Thomas Valkeners.

Het succes van DANclassics

Jean startte met de import en verkoop van meubels van Deense designers en al vlug pikte de markt dit op. “Ik startte met de verkoop voor particulieren. Dat verliep goed en al vrij snel stapte ik in de wereld van de projecten”, vertelt Jean trots. Ook architecten contacteerden hem en op korte tijd werd DANclassics een succes. En dat werd ook in koninklijke kringen opgemerkt. In 2005 ontving Jean een prestigieuze medaille voor zijn meesterschap, in naam van de Deense prins Henrik. “Toen had ik iets van: ‘Waw, is het dit nu?’ Ik had er een heel raar gevoel bij, bij die prijs. Ik had ook altijd alleen gewerkt, was het beu om steeds maar in de winkel te zitten én de wetgeving rond projecten werd te complex. Er moest iets veranderen!”


In zee met Four Design

En er zou iets veranderen want eerder, in 2002, ontwierp de Deense, jonge architecte Christina Strand een stoel, een houten zitschaal met een V-inkeping in de rug voor een goed zitcomfort. Het Deense Four Design wou met dit type van zitschalen een hele familie kantoormeubilair ontwikkelen. “Dat leek mij een leuk verhaal te zijn”, vertelt Jean. “Ik vertelde de CEO van Four Design dat ik daar iets mee wou doen.” Het duurde nog tot in 2007 voordat Jean, naast zaakvoerder van DANclassics, ook agent voor Four Design werd. Datzelfde jaar werd ook exportmanager Christian Markenfelt, Jeans rechterhand.

Meubilair in de Hasseltse showroom van Four Design.
Foto: Thomas Valkeners.

“De Denen zijn ons dikwijls een stapje voor”, vertelt Jean. Zo ontworpen ze meer dan twee decennia geleden al verhoogbare tafels voor o.a. kantoren. Ze creëerden klaptafels die gemakkelijk inklapbaar zijn, door één persoon, en ook nog een mooi design hebben. En ze ontworpen onder meer ook akoestische sofa’s en stille cabines voor kantoren.


Showroom voor de Benelux

Dankzij het succes dat Jean boekte als agent voor Four Design, kon hij in mei 2018 een showroom voor de Benelux openen in Hasselt. Het werd de eerste showroom buiten de Scandinavische thuismarkt van het merk. Een jaar na de opening in Hasselt bevestigt Jean dat de doelstelling van de showroom gehaald werd. Zowel meubels als stoffen zijn zichtbaar en tastbaar, een grote meerwaarde voor het cliënteel. En omdat Jean alleen meubels van één merk verkoopt, kan hij de volledige collectie van dat merk aan zijn klanten tonen.

Terrasmeubels aan de Hasseltse showroom van Four Design.
Foto: Thomas Valkeners.

Wat is er voor Jean veranderd tijdens het voorbije jaar? “Ik reis heel wat minder”, vertelt hij. Waar hij vroeger zelf de baan op ging, komen architecten en eindklanten nu naar hem, zelfs vanuit Rotterdam, Amsterdam en Luxemburg.

Recyclage en klassiekers

Four Design zet meer en meer in op het hergebruik van materialen. Begin 2019 kreeg het merk daarvoor erkenning in de vorm van het EU-Ecolabel dat aan enkele modellen van hun FourSure®-stoelen toegekend werd.

Jean A.V. Loos in gesprek met Four Design en Camira Fabrics.
Foto: Thomas Valkeners.

En dit najaar mag Jean, tijdens een event, het publiek laten kennismaken met de cafetariastoeltjes van Race Furniture (gemaakt van gerecycleerde materialen). Ze zijn gebaseerd op de BA3-stoel van de Britse architect Ernest Race, die in zijn origineel ontwerp gerecycleerd aluminium van Spitfires gebruikte voor het baanbrekende productieproces van zijn stoel. En dat in 1946.
(Race Furniture werd onlangs overgenomen door OCEE international, een groep waartoe ook Four Design en Ocee Design behoren.)

Jeans wereld is volop in beweging dus denkt hij nog lang niet aan zijn pensioen. “Ik wil nog heel lang doen wat ik nu bezig ben. Ik hoop dat ik nog lang mentaal en fysiek in orde blijf. Maar als ik ooit stop met werken, dan ga ik de politiek in, ook al ben ik negentig!” zegt Jean al lachend. Jean is een goed redenaar en verdedigt zijn ideeën met verve, maar voorlopig is die politieke carrière dus nog niet aan de orde.

Jean A.V. Loos voor zijn showroom.
Thonissenlaan 18, Hasselt – Foto: Thomas Valkeners.

Bedankt voor jouw verhaal, Jean, en voor het vertellen van al die anekdotes. Ik wens je nog heel veel mooie jaren toe met Four Design.