Herinneringen aan eerste schooldagen

De eerste schooldag.
Elk jaar herbeleef ik op dagen als vandaag mijn eerste schooldag als tiener, in een caleidoscoop van beelden, gevoelens en geuren.

Zinderend

De start van een nieuw schooljaar hield voor mij de belofte in van nieuwe kennis, nieuwe mogelijkheden en nieuwe ontdekkingen.

Ik ging graag naar school, ook al liep het daar niet altijd even gezwind.

En die eerste schooldag, ja die vond ik heerlijk. Een zinderende spanning maakte zich al dagen op voorhand van mij meester.

In het schoolgebouw hing die geur van kennis en wijsheid. En ik, ik had honger naar kennis. En ook naar groei en begeestering.

Herinneringen

Ik herinner me:

  • De geur van nieuwe boeken (bronnen van nog niet aangeboorde kennis) met daarrond dat frisse, strakke kaftpapier.
  • De tweedehandse boeken, klaar voor een nieuw werkjaar. Alle potlood-aantekeningen van mijn voorgangers had ik vooraf netjes uitgegomd.
  • Nieuw schrijfgerief in mijn pennenzak, daar werd ik blij van.
  • De lessenroosters met mijn favoriete vakken: Nederlands, Engels en geschiedenis. Dat ook wiskunde, fysica en L.O. daarin een plaats kregen, dat probeerde ik zo lang mogelijk te negeren.  
  • Die eerste woorden in dat lege schrift en in mijn nieuwe agenda. In mijn allermooiste handschrift.
  • Het blije, luidruchtige weerzien met vriendinnen en klasgenoten, soms al aan de fietsstalling.
  • De kennismaking met de leerkrachten die zich een volledig schooljaar over ons zouden ontfermen. Op het einde van het jaar zouden niet alleen zij de balans opmaken.  
  • En die eerste stap in het klaslokaal, waar we een enkele keer verwelkomd werden door de scherpe geur van een nieuwe, witte verflaag.

Die schooljaren heb ik al lang achter me gelaten maar ik voel het weer bruisen, op dagen als vandaag. En op dagen waarop ik start met een opleiding. Dan verwelkom ik nieuwe mensen in mijn leven, gelijkgestemden dikwijls. Leraars ook, met frisse ideeën en met kennis die mijn leven zal verrijken. En dan voel ik mij weer even student, net als vroeger.

Ik sluit graag af met deze mooie quote.
“Education is not the filling of a pail, but the lighting of a fire.” William Butler Yeats

Quote van Williams Yeats