Verbindende gesprekken dankzij ‘Socrates op sneakers’

‘Filosofische gids voor het stellen van goede vragen’ luidt de ondertitel van Elke Wiss’ boek.
Socrates leefde circa 2500 jaar geleden en toch is hij hipper dan ooit. Deze filosoof wist hoe je echte gesprekken kon voeren dankzij de juiste (socratische) houding en het stellen van de juiste vragen. Samen met andere filosofen vormt hij de inspiratiebron voor deze praktische gids.


Coverbeeld review Socrates op sneakers

De Nederlandse Elke Wiss is theatermaker, denkdokter en praktisch filosoof.

Ze is van mening dat het nu meer dan ooit nodig is om de juiste vragen te stellen. In haar De Denksmederij coacht en traint ze anderen in het stellen van die vragen. Sinds maart kan ook jij dat leren dankzij haar boek.

Waarom ik ‘Socrates op sneakers’ las

Bijna exact een jaar geleden ontmoette ik Elke Wiss op LinkedIn. En omdat ze posts plaatst over materie die mij boeit, bleef ik haar volgen.

Op een dag postte ze een tekst over verwondering die ik, met haar toestemming, verwerkte in een blogbericht op mijn site Verwonderhoekje.

Een fragment van die tekst vind je terug op pagina 85 van het boek onder de titel ‘Socratische houding: verwondering’. Twee pagina’s verder geeft Elke je oefeningen mee om je verwonderingsspier te trainen.

Ik ben er zeker van dat verwondering ervaren voor iedereen binnen handbereik ligt, als je jezelf de kans geeft om verwondering toe te laten in je leven.
Verwondering maakt dat ik betere vragen stel en dieper durf door te vragen, ontdekte ik tijdens interviews.

Ik besefte ook dat ik nog veel meer te leren had over het stellen van de juiste vragen. Daarom bestelde ik dit boek.
Toen het thuis werd afgeleverd, dook ik er onmiddellijk in.

Hierom raad ik het jou aan

‘Socrates op sneakers’ is een boek dat zich vlot laat lezen dankzij de frisse schrijfstijl.

Stukjes theorie wisselen af met welomschreven voorbeelden, onder meer uit Elkes praktijk.

Dankzij eenvoudige oefeningen kan je de theorie toetsen in je eigen leven. Zo leer je onder meer met meer aandacht luisteren, naar de ander en (ook belangrijk) naar jezelf. En wat als je jezelf zou trainen in nieuwsgierigheid?

Verwacht je aan verhelderende uitleg over perspectivische lenigheid, elenchus en aporie. En ontdek  hoe het inschakelen van je empathische nulstand ruimte schept voor de ander.

Voor dit boek nam ik mijn tijd. Omdat het me vanaf pagina 1 uitnodigde om te reflecteren over mijn gedachten en overtuigingen. Om mijn gedrag ook onder de loep te nemen, want luisterde ik eigenlijk wel op de juiste manier? En was ik wel moedig genoeg om mijn gesprekspartner te confronteren?

Misschien vergroot ook jij je zelfkennis dankzij dit boek. En moet ook jij soms een klein beetje om jezelf lachen als je je kleine kantjes weerspiegeld ziet in de personen die het boek verrijken. 😊

‘Socrates op sneakers’ is niet het type boek dat je opbergt in je boekenkast. Het is een denk- en doeboek dat je leidt naar echte gesprekken en meer verbinding. Eentje om bij de hand te houden dus.


Ik ga het boek herlezen. Sommige hoofdstukken nog dieper laten doordringen.
En oefenen. Want zonder oefening geen verbetering.

Mocht je dit boek ook gaan lezen, geef me dan een seintje.  

Bestel ‘Socrates op sneakers’ bij je plaatselijke boekhandel.
Wil je eerst een sneak preview? Klik dan hieronder.
👇

Veel leesplezier en sta open voor verrassingen onderweg.