Vrijwilligen voor mens en natuur

Het is de Week van de Vrijwilliger en dat vraagt om een stukje over vrijwilligen (dat werkwoord dat mijn tekstverwerker altijd met een rood kartellijntje aanduidt wegens onbekend).
Vrijwilligen doet een mens deugd. Niet alleen de mens die vrijwillig iets geeft van zijn talenten of tijd, maar ook de mens die ontvangt. Dubbel deugd dus. En daar doe ik het voor.

Quote van www.vrijwilligerswerk.be
Quote van www.vrijwilligerswerk.be

Schrijven over natuur

Sinds december ben ik vrijwilliger bij Limburgs Landschap vzw. Deze natuurorganisatie is, zoals de naam het zegt, actief in (Belgisch) Limburg.
Limburgs Landschap koopt gronden aan om er natuurgebieden op te creëren en beschermt onze natuur ook voor de toekomst. Op dit moment beheert de vzw meer dan 2.600 ha natuur. En omdat er nog veel meer bij kan, blijven ze bij Limburgs Landschap ijveren voor nieuwe natuur.

Dat ijveren kunnen ze niet alleen. Daarvoor hebben ze mensen nodig die hen steunen, op allerlei vlakken. Leden, sympathisanten en vrijwilligers helpen de organisatie groeien.
In december vorig jaar werd ook ik (enthousiaste) vrijwilliger. En sindsdien mag ik voor hen doen wat ik graag doe: schrijven over natuur.

20 are bos in wording

Het nieuwe jaar was nog maar enkele dagen jong toen ik voor het eerst op reportage ging voor de vzw. Op een regenachtige ochtend werd ik in Dilsen verwelkomd door Jeroen Dreessen. Jeroen vatte vorige zomer het plan op, samen met zijn twee medezaakvoerders van Leapwing Audio, om een bos aan te planten. Voor de uitvoering van dat plan schakelden ze Limburgs Landschap in en kijk, enkele maanden later verrees er een bos van 20 are aan de rand van het Nationaal Park.

Het artikel dat ik hierover schreef, staat in het nieuwe Limburgs Landschap Magazine. Ben je lid? Dan vind je het eerstdaags, of zoals ik vandaag al, in je brievenbus. Klik je op de link hieronder, dan kan je het artikel alvast nalezen.

Jeroen vertelt in het stuk over hun waarom van dit bos: ‘iets terugdoen voor het milieu en voor de medemens’. Dat deden deze heren enerzijds door geld te doneren om plantmateriaal te kopen en anderzijds door, samen met familieleden, bomen en struiken te planten op een koude, natte decemberdag.

Creëer meer natuur

Het bos langs het kanaal groeit. Weldra verschijnen blaadjes, bloemen volgen zeker ook. Vogels landen op de takken, insecten vinden een schuilplaats en konijnen hoppen rond tussen de nog smalle stammen. Hier krijgt de natuur de ruimte en kunnen voorbijgangers genieten van een bos in wording.

Zulke mooie initiatieven verdienen navolging.
Ik kan hier 101 redenen opsommen over het waarom. Maar ik beperk me tot deze vraag: Hoe zou het voelen als jij zelf ook meer natuur zou creëren?

Misschien voel je je wel geroepen om een handje toe te steken in één van de natuurgebieden van Limburgs Landschap, in het kader van hun actie ‘natuurburen’.

Je kan ook altijd lid worden. En meer natuur creëren in je eigen tuin of op je terras. Want alle beetjes helpen.


Limburgs Landschap beheert natuurgebieden en organiseert daarnaast allerlei activiteiten voor groot en klein. Vanaf 1 maart gaat hun Bezoekerscentrum in Hengelhoef ook weer regelmatig open. Op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag ben je er welkom tussen 13u30 en 17u30.

Voor ik afsluit nog dit: tijdens de reportage bij Jeroen Dreessen werd ik meermaals heel aangenaam verrast. Ik ervaarde verwondering, bewondering en verbazing. Om wat Jeroen vertelde, om de vogels die tijdens ons gesprek neerstreken op de voedertafel buiten, om de fijne ontmoetingen met zijn ouders en de hond des huizes. Om de verhalen en de dromen.
Dank jullie wel daarvoor. 😊