Drie kantjes vol – Een blik op meditatief schrijven

Meditatief schrijven, doet dat bij jou een belletje rinkelen?

Ik schreef er al eerder over, twee jaar geleden. Toevallig kwam dit onderwerp de voorbije week twee keer ter sprake en las ik afgelopen weekend, in een magazine, een getuigenis van een andere ervaringsdeskundige.

Ter inspiratie van lezers als jij, goot ik het meditatief schrijven en enkele voordelen ervan in deze Schrijftip.

'We should write, above all, because we are writers, whether we call ourselves that or not' - Julia Cameron.

We zijn allemaal schrijvers

We leerden allemaal schrijven, thuis of op school. Onze naam, de letters van het alfabet, eenvoudige woorden, allemaal in ons beste schoonschrift.

In deze digitale twenties lijken we het schrijven wel verleerd. We typen ons suf op onze laptop en zetten voor een chatsessie onze duimen (of – zoals ik – een wijsvinger) aan het werk. Zelden komt er nog een pen aan te pas.

Toch zijn we allemaal schrijvers, stelt Julia Cameron. Schrijvers in de letterlijke zin van het woord, die woorden en zinnen uit hun pen laten stromen.

Morning Pages

Auteur Julia Cameron is de bedenker van ‘Morning Pages’. Deze ochtendlijke schrijfsessies kunnen je creativiteit deblokkeren. Zij raadt anderen daarom aan om elke ochtend, onmiddellijk na het ontwaken, drie A4’s vol te schrijven, op 30 minuten tijd. In haar boek ‘The Artist’s Way’ licht ze toe hoe je deze techniek toepast in je leven.

Toen ik erover las in 2019, had ik het gevoel dat ik nog veel creatiever kon zijn. Misschien kon dit schrijftraject wel voor een renaissance van mijn creativiteit zorgen. Het was het proberen waard.

Deze vorm van schrijven is ook bekend als meditatief schrijven of doorschrijven. Want je zet je pen bovenaan pagina 1 en schrijft, schrijft, schrijft, tot je het einde van de derde pagina bereikt.

Je aarzelt niet en valt niet stil omdat er een briljant idee opflakkert of een minder prettige gedachte je uit je evenwicht brengt.

Je blijft schrijven. Woord na woord na woord. Het hoeven zelfs geen volzinnen te zijn. Vreemde grammaticale constructies laat je staan, onleesbare kribbels ook. Je hebt alle vrijheid om te doorstrepen, onzin te schrijven, van de hak op de tak te springen.

Door op deze manier te schrijven ’s morgens, boor je een dieper bewustzijn aan. Je komt uit je hoofd en gaat na een tiental minuten meer vanuit je buik schrijven.

En op een dag ontdek je hoe bevrijdend en heilzaam dit is.

Een moeizame start

Drie kantjes op een halfuur en dat ’s morgens vroeg? Dat is pittig!

  • Zo kan jouw hand tijdens het schrijven verkrampen. Dat gaat wel weer over.
  • Verschillende gedachten kunnen om aandacht strijden zodat je gek wordt van die chaos in je hoofd waaruit jij iets wilt destilleren.
  • Je kunt stilvallen en niet meer weten wat te schrijven. Maar dan schrijf je gewoon dat je niet weet wat je schrijven moet, tot er weer iets ‘zinnigs’ uit je pen vloeit.

Ook als je het einde van pagina 3 niet bereikt voor het halfuur om is, hoef je niet te panikeren. Probeer een volgende keer je tempo op te voeren. Het lukt je op een dag, dat zal je zien.

Mijn ervaringen

In de zomer van 2019 startte ik met ‘Morning Pages’. Op enkele ochtenden na schreef ik twaalf weken na elkaar. Er was één thema dat telkens terugkeerde die zomer: de hitte en het effect daarvan op mijn welzijn.

Sinds zijn er regelmatig korte periodes waarin ik er weinig voor voel om ’s ochtends te schrijven. En dan komt er weer een dag waarop ik mijn pen opneem en begin. Soms schrijf ik dan weer wekenlang heel regelmatig, tussen bed en ontbijt.

Omdat ik vaak op nachtelijke uren klaarwakker ben, schrijf ik ook wel ’s nachts of héél vroeg ’s ochtends, rond 4 uur.

Ik geef toe dat ik dat halfuur schrijven meestal overschrijd. Ik blijf er wel naar streven om binnen de 30 minuten te blijven, maar enkele minuten langer schrijven (occasioneel zelfs 10 minuten) dat kan voor mij perfect.

’s Morgens, onmiddellijk na het ontwaken, zijn mijn gedachten nog helder. Er zijn nog geen externe prikkels: geen telefoon, mails of krant. Dat is het ideale moment om mijn gedachten aan het papier toe te vertrouwen.

Als het nog rustig is in mijn hoofd, kan mijn hand mijn gedachtegang ook nog vlot volgen. Zo nodig kan ik hem even vertragen zodat ik kan bijbenen met de pen.

Enkele voordelen van meditatief schrijven

  1. Ik ervaar meer focus op dagen met ochtendlijke schrijfsessies.
  2. Als ik schrijf zonder publiek voor ogen en zonder vastomlijnd doel, kan ik me creatief helemaal uitleven en neig ik naar meer poëtische teksten.
  3. Soms doe ik tijdens mijn sessie een ‘mind dump’. Al wat er in mijn hoofd rondspookt, gooi ik eruit op papier. Het biedt verlichting en creëert ruimte in mijn hoofd voor wat echt belangrijk is.
  4. Als ik vastloop in dilemma’s, vragen of ideeën, drop ik de kwestie wel eens bij de start van mijn schrijfsessie. Het is verbazingwekkend hoe vaak ik, ergens onderweg op pagina 2 of 3, opeens het antwoord neerschrijf en ontdek wat mij te doen staat.

Als jij je wijdt aan ‘Morning Pages’ ontdek jij misschien nog andere voordelen. Het is het proberen waard.

Twijfel je nog? Laat dan dit blogbericht van Julia Cameron jou over de streep trekken.

Meer schrijftips ontdek je in mijn blog.